home

London Art Fund Pavilion Competition
International Competition - Commended Entry

   

The concept of the pavilion is to experiment with a developmental pattern in the evolution of an organism, to let spontaneous forces go without mediation.

   

This results into an organic structure that wraps itself with a protective membrane. The skin (Membrane) reveals life from the skeleton.

   

The structure of the pavilion is a plywood frame assembled into ribs-like elements. The base structure of the pavilion is a 200mm x 400mm perpendicular grid. Ribs depth & thickness are integral and adjustable parameters of the model and adjust according to constrains (Evolutionary change).

   

The pavilion looks like one creature dipped in the real bio mass. The inside glow (i.e. Internal lighting) reveals a pulsating organism into the night. The permanent incompletion is the evolutionary change that rejects the idea of a prediction about its form of growth.

   
The reactive skin is a high-tech Teflon membrane protecting the structure designed to react to changing light conditions. Its primary element is a honeycomb cell that optimises wrapping capabilities and semi-rigidity.    
It is flexible, wraps like a cloth, and can be folded. Wiring for lighting is running below the pathway planks and allow for peripheral internal uplighting and display lighting.    

Each rib is a flat panel on a vertical plane (world z axis). All elements are planar & parallel on each x or y axis. Therefore all ribs intersect perpendicularly.

Each element is given a unique id. The structure can be sent straight to digital production and CNC technology with all connections also CNC routed. Once all the pieces are cut, units can be pre-assembled in factory.

   
The pavilion allows for a variety of informal exhibitions and public debates. The furniture is made of expandable card modules which can be configured accordingly.